© Copyright KiViK

ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΒΙΛΕΣ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Μελέτη Νέων Κατοικιών, Τεσσάρων Τύπων

Τέσσερις τύποι κατοικιών σχεδιάζονται για να αποτελέσουν μέρος ενός έργου μεγάλης κλίμακας στην ευρύτερη περιοχή της Μονεμβασιάς. Από την ανάλυση των δεδομένων του χώρου, αναδείχθηκε ως κύριο χαρακτηριστικό το ενδιαφέρον και ελκυστικό τοπίο, που οφείλεται στο έντονο ανάγλυφο και στις εξαιρετικές θεάσεις με πλατείς ορίζοντες. Κεντρική ιδέα, επομένως, του σχεδιασμού είναι ο σεβασμός και η ανάδειξη του τοπίου, που θα προσδώσει στο έργο τη δική του χαρακτηριστική ταυτότητα, η οποία θα μπορεί να ενταχθεί με αρμονία στα υπάρχοντα αξιόλογα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

 

Οι κατοικίες δομούνται από έναν συνδυασμό σύγχρονων & παραδοσιακών υλικών. Ο φέρων οργανισμός του κτηρίου κατασκευάζεται από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ οι περιμετρικοί τοίχοι πληρώνονται με λιθοδομή, από πέτρα τοπικής προέλευσης. Η λιθοδομή αυτή, πέραν των αισθητικών πλεονεκτημάτων, προσφέρει στο κτήριο σημαντικά ενεργειακά οφέλη. Η κύρια όψη κάθε κατοικίας διαθέτει μεγάλα ανοίγματα προς τη θέα.

 

Οι οροφές των κτηρίων είναι «πράσινες», αποτελούν συνέχεια του φυσικού εδάφους και διαστρώνονται με είδη φυτεύσεων ενδημικών στην περιοχή, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ένταξη στο τοπίο. Στα οικόπεδα με τη μεγαλύτερη κλίση οι κατοικίες βυθίζονται στο έδαφος, σε βαθμό που η πάνω παρειά της πίσω όψης τους να συμπίπτει με το επίπεδο του φυσικού εδάφους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η αίσθηση της συνέχειας του φυσικού περιβάλλοντος επί των νέων κτηρίων, ενσωματώνοντάς τα αποτελεσματικότερα στο τοπίο και εξασφαλίζοντας ενεργειακά οφέλη κατά τη χρήση τους.

Χρονολογία _2020

Τοποθεσία _Ευρύτερη περιοχή Μονεμβασιάς, Νομός Λακωνίας

Κατάσταση _Υπό Μελέτη

Επιφάνεια _75,00-110,00 m2 / κατοικία

Συνεργάτης _Μαριτίνα Μαρκοπούλου (Ειδικός Σύμβουλος Βιοκλιματικού Σχεδιασμού)

Τύπος _Κατοικίες

Category
ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ