© Copyright KiViK

MALVAZIA ESTATE

Μελέτη Γενικής Διάταξης Νέων Κατοικιών, Ξενοδοχειακής Μονάδας και Κοινόχρηστων Εγκαταστάσεων

Το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί σε ένα τόπο με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, έντονο ανάγλυφο και θεάσεις προς τη θάλασσα με πλατείς ορίζοντες. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που αποτέλεσαν έναυσμα για το σχεδιασμό του έργου, που περιλαμβάνει 114 μονάδες αυτόνομων πολυτελών κατοικιών, πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος πέντε αστέρων, καθώς και κοινόχρηστων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών.

 

Η σύνθεση των όγκων ακολουθεί τις ισοϋψείς του εδάφους και προσαρμόζεται σχεδιαστικά σε κάναβο, ο οποίος προσαρμόζεται στην εκάστοτε οικοπεδική ενότητα, ώστε τα κτήρια και οι λοιπές διαμορφώσεις να τοποθετούνται παράλληλα ή εγκάρσια στις υψομετρικές κλίσεις. Αυτή η μέθοδος διάταξης της κατοικίας, που χρησιμοποιείται στα παραδοσιακά κτήρια της περιοχής από αιώνες, διασφαλίζει την καλύτερη ένταξη του κτηρίου στο περιβάλλον του και εκμεταλλεύεται το ανάγλυφο, για τη δημιουργία πολλαπλών επιπέδων και για το άνοιγμά τους προς τη θέα. Οι στάθμες διαφοροποιούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε όλη η σύνθεση να είναι καλά οργανωμένη κατά επίπεδα, τα οποία εξασφαλίζουν περισσότερη ιδιωτικότητα, όπου αυτό είναι επιθυμητό. Στα ενδιάμεσα επίπεδα των ιδιωτικών κατοικιών, δημιουργούνται ιδιωτικοί υπαίθριοι χώροι με αυλή και κολυμβητική δεξαμενή, οι οποίοι έχουν μοναδικό προσανατολισμό την προσφερόμενη θέα, διατηρώντας κλειστές τις υπόλοιπες θεάσεις για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή απομόνωση.

 

Βασική μέριμνα κατά τον σχεδιασμό του έργου δίνεται σε βιοκλιματικές παραμέτρους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα: Εξασφαλίζεται ο κατάλληλος προσανατολισμός, ο διαμπερής αερισμός, ο φυσικός φωτισμός και η κατάλληλη σκίαση. Τα κτήρια διατάσσονται αμφιθεατρικά για τη βέλτιστη προσαρμογή τους στο άμεσο φυσικό περιβάλλον. Η επιζητούμενη έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό των κτηρίων αποδίδεται με τη χρήση αυξημένης θερμομόνωσης και την επιλογή κατάλληλων βιοκλιματικών υλικών (τοπική πέτρα, ψυχρά υλικά κ.λπ.), αλλά και με τον κατάλληλο σχεδιασμό του άμεσου περιβάλλοντος. Στο άμεσο περιβάλλον σχεδιάζονται επίσης υδάτινες διαμορφώσεις, οι οποίες συντελούν στην αλλαγή της θερμοκρασίας του μικροπεριβάλλοντος. Παράλληλα πραγματοποιείται εκτεταμένη χρήση φυτεύσεων τόσο στο έδαφος όσο και στα δώματα των κτηρίων και εξοικονομείται ενέργεια σε σημαντικό βαθμό, τόσο με την χρήση «έξυπνων» συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης, όσο και με τη συλλογή μέρους των ομβρίων υδάτων για άρδευση.

Χρονολογία _2020

Τοποθεσία _Ευρύτερη περιοχή Μονεμβασιάς, Λακωνία

Κατάσταση _Υπό Μελέτη

Επιφάνεια _32.000,00 m2

Συνεργάτης _Μαριτίνα Μαρκοπούλου (Ειδικός Σύμβουλος Βιοκλιματικού Σχεδιασμού)

Τύπος _Έργα Μεγάλης Κλίμακας

Category
ΕΡΓΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ