© Copyright KiViK

ΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟ ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΔΙΡΟΥ ΜΑΝΗΣ

Αποτύπωση και Τεκμηρίωση του Οχυρού Κτηριακού Συγκροτήματος

Το τειχισμένο κτηριακό συγκρότημα αποτελεί σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μάνης. Βρίσκεται σε κακή κατάσταση συντήρησης, διατηρεί ωστόσο όλα τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά σχεδόν ακέραια, με σημαντικότερο τον πενταώροφο πολεμόπυργο – τοπόσημο της περιοχής – που στέκει μέχρι και σήμερα άθικτος.

 

Πρόκειται για ένα περίκλειστο οχυρό συγκρότημα, έδρα και κατοικία ισχυρής ιστορικής οικογένειας της περιοχής, αποτελούμενο από τον πύργο, το σπίτι, μία ημιτελή κατασκευή και την εσωτερική αυλή. Εντός των τειχών, πέραν των κτισμάτων, περιέχονται όλες οι απαραίτητες υποδομές (στέρνα για συλλογή νερού, ξυλόφουρνος, τουαλέτα, οπωροφόρα δέντρα και χώρος για μικρή καλλιέργεια), ώστε να εξασφαλίζεται η επιβίωση σε περιόδους πολιορκίας. Η βάση όλων των κτισμάτων είναι κατασκευασμένη με το “μεγαλιθικό” σύστημα, δηλαδή από λίθους πολύ μεγάλων διαστάσεων και βάρους, χαρακτηριστικούς στη τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Στον περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος βρίσκεται ένα δίκτυο από στέρνες, υπόγειες και υπέργειες, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως προς τη μορφή και τη χρήση τους. Βρίσκονται, επίσης, η οικογενειακή εκκλησία του Αγίου Σώζοντα και ίχνη από δραστηριότητες λατομείου διάσπαρτες στην γύρω περιοχή.

 

Η μελέτη εστιάζει στην αναλυτική αποτύπωση, την ιστορική ανάλυση και μέσω αυτών στην τεκμηρίωση του ιστορικού συγκροτήματος, καθώς και στην ανάλυση των πολιτιστικών αξιών και των οικονομικών δυνατοτήτων του ακινήτου. Χρησιμοποιεί τις πλέον σύγχρονες μεθόδους της φωτογραμμετρίας για την παραγωγή τρισδιάστατου μοντέλου και ορθοφωτομωσαϊκών μεγάλης ακρίβειας.

Χρονολογία _2017

Τοποθεσία _Πύργος Διρού, Δήμος Ανατολικής Μάνης

Κατάσταση _Μελέτη

Επιφάνεια _360,00 m2

Συνεργάτης _Γιάννης Σαΐτας, αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, εθνολόγος (Ειδικός Σύμβουλος)

Τύπος _Αποκατάσταση Μνημείων

Category
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ