© Copyright KiViK

ΘΟΛΩΤΟΣ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΑ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ

Αποτύπωση και Τεκμηρίωση του Μνημείου,
Σχεδιασμός Νέου Στεγάστρου για την Προστασία του

Ο θολωτός τάφος της μυκηναϊκής περιόδου βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του λόφου της Μεγάλης Μαγούλας στην περιοχή του Γαλατά Τροιζηνίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο από τους τρεις προϊστορικούς τάφους που ήρθαν στο φως μαζί με τον οικισμό της Μέσης Ελλαδικής περιόδου στις ανασκαφές της περιόδου 1995-2000 που διεξήγαγε η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία.

 

Η αναλυτική αποτύπωση του μνημείου, εργασία απαραίτητη τόσο για την τεκμηρίωσή του, όσο και για το σχεδιασμό νέων επεμβάσεων, δεν είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν. Η προστασία του μνημείου και η εξασφάλιση του από τα όμβρια ύδατα κρίθηκε εξαιρετικά επείγουσα. Έτσι, η μελέτη περιλαμβάνει αφενός την τοπογράφηση και λεπτομερή αποτύπωση του μνημείου, την καταγραφή της παθολογίας και πρόταση για την αποχωμάτωση της εισόδου στο θόλο, καθώς και την πρόταση εξασφάλισης του μνημείου από τα όμβρια. Προτείνεται στη συνέχεια στέγαστρο για τη προστασία του. Η πρόταση του νέου στεγάστρου εστιάζει στην ένταξη στο τοπίο, δημιουργώντας ένα κοίλο βατό δώμα, που οπτικά αγκαλιάζει και σφραγίζει το άνοιγμα που έχει προκύψει από την κατάρρευση της θόλου. Πάνω από τις εντυπωσιακούς μεγάλων διαστάσεων λίθους τις εισόδου δημιουργείται ένα τόξο, που αφήνει οπτικά το κενό που χρειάζεται για την ανάδειξή τους. Το δώμα φυτεύεται με ενδημικά φυτά της περιοχής, ώστε να αποτελεί οπτική συνέχεια του τοπίου.

 

Σημειώνεται ότι για την αποτύπωση του μνημείου, αλλά και για την παρουσίαση της πρότασης του στεγάστρου χρησιμοποιήθηκαν οι πλέον σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι. Για την αποτύπωση του μνημείου δημιουργήθηκαν φωτογραμμετρικά μοντέλα, από τα οποία προέκυψαν ορθοφωτογραφίες και όλα συντέλεσαν στην αναλυτική και με ακρίβεια τεκμηρίωση του.

Χρονολογία _2018

Τοποθεσία _Γαλατάς Τροιζηνίας

Κατάσταση _Μελέτη

Πελάτης _ΥΠΠΟ

Ομάδα μελέτης _Σοφία Ψαλτάκου,

Χρίστος Παπαδόπουλος

Τύπος _Αποκατάσταση Μνημείων

Category
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ