Μελέτη Αποκατάστασης και Επανάχρησης Διατηρητέων Κτηρίων
& Σχεδιασμός Ξενοδοχειακής Μονάδας 4*
Μελέτη Αποκατάστασης και Επανάχρησης Διατηρητέων Κτηρίων
& Σχεδιασμός Ξενοδοχειακής Μονάδας 4*
Το τριώροφο πυργόσπιτο, σε συνδυασμό με τη γειτονική του “μεγαλιθική” διώροφη κατοικία στον Κούνο, αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Μάνης, τοπόσημα του οικισμού και βασικά σημεία ενδιαφέροντος στην παρούσα μελέτη.
Προτείνεται η αποκατάσταση και επανάχρηση του πυργόσπιτου και της “μεγαλιθικής” κατοικίας καθώς και η σχεδίαση τριών ανεξάρτητων νέων κτηριακών μονάδων. Τα δύο διατηρητέα κτήρια σε συνδυασμό με τα τρία νέα, συνθέτουν την προτεινόμενη ξενοδοχειακή μονάδα, δυναμικότητας 6 διαμερισμάτων με 20-21 κλίνες, τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων 4*.
Πυρήνας και δεσπόζον στοιχείο της σύνθεσης παραμένει το Πυργόσπιτο με τον λιακό του, το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του 1870. Διατηρώντας το λιθόκτιστο κέλυφος, ανασχεδιάζεται το εσωτερικό του σε δύο ανεξάρτητα δίχωρα διαμερίσματα. Στον περιβάλλοντα χώρο του πυργόσπιτου χωροθετούνται τα τρία νέα κτήρια της ξενοδοχειακής μονάδας, δύο εκ το οποίων με επιπλωμένα διαμερίσματα (ένα τρίχωρο και δύο δίχωρα), καθώς και το κεντρικό κτήριο της μονάδας, το οποίο συγκεντρώνει όλες τις κοινόχρηστες και βοηθητικές λειτουργίες του συγκροτήματος.
Το γειτονικό και παλαιότερο “μεγαλιθικό” κτήριο, αν και ανεξάρτητο χωροθετικά, λειτουργεί ως μέρος του συνόλου της ξενοδοχειακής μονάδας με δύο νέα δίχωρα διαμερίσματα να διαμορφώνονται στο εσωτερικό του, ενώ παράλληλα το κτηριακό του κέλυφος αποκαθίσταται στην αρχική του μορφή.
Χρονολογία _2011
Τοποθεσία _Κούνος, Δήμος Οιτύλου, Μάνη
Κατάσταση _Μελέτη
Επιφάνεια _500,00 m2
Συνεργάτης _Γιάννης Σαΐτας, αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, εθνολόγος (Ειδικός Σύμβουλος)
Τύπος _Αποκατάσταση Μνημείων