Η παραδοσιακή διώροφη κατοικία, κτισμένη πριν από το 1920, έστεκε από παλιά ενταγμένη στον κεντρικό πυρήνα του ορεινού οικισμού Τρίκορφο και δίπλα στην κεντρική πλατεία του χωριού. Το λιθόκτιστο κτήριο βρισκόταν σε κακή κατάσταση συντήρησης πριν την αποκατάσταση και έφερε έντονες τις φθορές του χρόνου, διατηρώντας ωστόσο σχεδόν ακέραια όλα τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά.
Η μελέτη θέτει ως κεντρικό στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη του παραδοσιακού εξωτερικού κελύφους. Η κατασκευή των προσθηκών, για τον λόγο αυτό, λαμβάνει χώρα στην πίσω πλευρά του υπάρχοντος κτηρίου, είτε σε απόσταση είτε σε υποβάθμιση και εντός της έντονης φυσικής κλίσης του εδάφους προς το ρέμα που οριοθετεί το πίσω μέρος του οικοπέδου. Έτσι, δεν επηρεάζεται ογκοπλαστικά η παραδοσιακή μορφή της αρχικής κατοικίας και η κύρια όψη προς τον δημοτικό δρόμο του οικισμού.
Μαζί με τις νέες προσθήκες, ανασχεδιάζονται και αναδιατάσσονται οι χώροι στο εσωτερικό του παλαιού κτηριακού κελύφους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες λειτουργικές ανάγκες κατοίκησης. Το περίβλημα ανασυγκροτείται και αποκτά νέα στοιχεία που το αναβαθμίζουν αισθητικά και λειτουργικά (στέγαστρο, εξώστης, νέα στέγη, πλαισίωση των ανοιγμάτων, αρμολόγηση, κ.α.).
Τα υλικά που επιλέγονται στοχεύουν σε ένα ισορροπημένο φυσικό αποτέλεσμα. Η εμφανείς λιθοδομές, τα σοβατιστά στοιχεία, η φυσική ξυλεία και οι κεραμοσκεπές, αποτελούν συνειδητές επιλογές για την διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του κτηρίου και τη δημιουργία μιας αίσθησης οικειότητας.
Χρονολογία _2011
Τοποθεσία _Τρίκορφο Δωρίδας, Νομός Φωκίδας
Κατάσταση _Υλοποιημένο
Επιφάνεια _220,00 m2
Συνεργάτης _Γιάννης Σαΐτας, αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, εθνολόγος (Ειδικός Σύμβουλος)
Τύπος _Κατοικίες / Αποκατάσταση Μνημείων